Εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Διερεύνηση - Αποκατάσταση - Επικοινωνία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ορίσει κάθε χρόνο την 3η Μαρτίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής και αφορά την πρόληψη την διάγνωση και την αποκατάσταση της βαρηκοΐας.

Η Βαρηκοΐα αποτελεί παγκοσμίως ένα πολύ σοβαρό ζήτημα υγείας µε ένα ποσοστό άνω του 10% του πληθυσμού κάθε ηλικίας να παρουσιάζει μικρού η μεγάλου βαθμού ακουστική απώλεια. και αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα υγείας. Δυστυχώς ο αριθμός των βαρήκοων ατόμων δείχνει σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ το 2019, συνεχώς ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια και σήμερα ανέρχεται στα 500 Εκ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα 65 Εκ ενώ στην Ελλάδα τα 1,2 Εκ ενώ αποτελεί την Τρίτη σε συχνότητα χρόνια πάθηση

Η χρόνια αυτή πάθηση δημιουργεί πολλά επικοινωνιακά και κοινωνικά προβλήματα και την αντίστοιχη κοινωνική απομόνωση των βαρήκοων ατόμων Προκαλεί σοβαρά οικογενειακά και εργασιακά προβλήματα, μειώνει δραματικά την ικανότητα της γνώσης, επηρεάζει αρνητικά τον ψυχισμό, δημιουργεί κατάθλιψη, μειώνει την γνωστική ικανότητα, αυξάνει την άνοια και την σωματική κούραση και διαταράσσει την ισορροπία δημιουργώντας κινητικά προβλήματα ενώ στα παιδιά δυσχεραίνει την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας

Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική αποκατάσταση με ακουστικά αποτελούν τους βασικούς άξονες της σωστής αντιμετώπισης που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής των βαρήκοων ατόμων.

Με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας δίδονται πλέον οι κατάλληλες λύσεις σε κάθε περίπτωση εφαρμογής όσο αφορά την απόδοση αλλά και την αισθητική αποτρέποντας τις προκαταλήψεις και το κοινωνικό στίγμα που επικρατεί παγκοσμίως ακόμα και σήμερα/

Η εφαρμογή των ακουστικών αποτελεί την αποτελεσματική λύση και προσφέρει: Καλύτερη επικοινωνία και ποιότητα ζωής. Καλύτερη υγεία που αυξάνει τον χρόνο ζωής. Αυξημένη δυνατότητα γνώσης και μικρότερη εσωστρέφεια. Βελτίωση και αποκατάσταση της κοινωνικής ζωής με την ενεργή συµµετοχή. Αύξηση της αυτοεκτίμησης. Δυνατή προσωπική εικόνα και καλύτερη επικοινωνία µε το περιβάλλον. Καλύτερες προσωπικές σχέσεις. Καλύτερη απόδοση στον εργασιακό χώρο µε μεγαλύτερη παραγωγικότητα.

Το κοινωνικό και το οικονομικό κόστος της μη αντιμετώπισης της βαρηκοΐας είναι πολύ μεγάλο για κάθε κοινωνία όπου χαρακτηριστικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση το οικονομικό κόστος ανέρχεται στο ποσό των 178 δισ ευρώ τον χρόνο.

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ακοής την 3/3/2021 θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με την μορφή “virtual” με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Διοργανωτές ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας “ΠΟΥ”, ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Ακοοπροθετιστών (AEA), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ακοολογίας και Τεχνολογίας (ECAT), ο Ευρωπαικός Σύλλογος Βαρήκοων Ατόμων (EFHOH), και η  Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστριών Εταιριών (EHIMA).

Το μήνυμα της εκδήλωσης είναι: Διερεύνηση – Αποκατάσταση - Επικοινωνία


Δημήτρης Χρυσικός, MSc
Medical Electronics Enginner
Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ακοολογίας & Τεχνολογίας (ECAT)