Για πολλούς ανθρώπους, η απώλεια ακοής είναι φυσιολογική συνέπεια της διαδικασίας γήρανσης και η εμφάνισή της είναι τόσο σταδιακή ώστε να μην αντιλαμβάνονται την επιδείνωση της ακοής τους.

Η απώλεια ακοής μπορεί επίσης να προκληθεί από μολύνσεις του αυτιού, γενετικές ιατρικές παθήσεις, ασθένειες, τραυματισμούς, ή παρατεταμένη έκθεση σε θόρυβο.

ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Η απώλεια ακοής είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ιατρικά προβλήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι επίσης και ένα από τα πιο παραμελημένα προβλήματα, δυστυχώς λόγω του γεγονότος ότι η απώλεια ακοής και οι πολλές ψυχολογικές της επιδράσεις είναι σε μεγάλο βαθμό εκτειθόμενες.

ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ

Η απώλεια ακοής δεν είναι ίδια με το να ακούτε ήχους με μειωμένη ένταση. Αντιθέτως, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ορισμένοι ήχοι της ομιλίας - όπως το "σ", το "θ" και το "φ" - ακούγονται με μεγαλύτερη δυσκολία από άλλους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όσοι πάσχουν από απώλεια ακοής μπορούν συχνά να ακούν τους άλλους αλλά χωρίς να καταλαβαίνουν τι έχει ειπωθεί.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΕΙ

Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις απώλειας ακοής δεν προκαλούν σωματικό πόνο, μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα. Αυτά περιλαμβάνουν: διακοπή επικοινωνίας, δυσκολίες στην εργασία λόγω κοινωνικής απομόνωσης, κατάθλιψη, απογοήτευση και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Περιπτώσεις απώλειας ακοής που δεν έχει αντιμετωπιστεί κατάλληλα σε παιδιά μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση ανάπτυξης ικανοτήτων ομιλίας, χειρισμού γλώσσας και εκμάθησης.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ορισμένοι ήχοι της ομιλίας - όπως το "θ" και το "φ" - ακούγονται με μεγαλύτερη δυσκολία από άλλους.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΑΚΟΗΣ

  • Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να πάσχετε από απώλεια ακοής, αναρωτηθείτε:
  • Ζητάτε συχνά από άλλους να επαναλάβουν αυτά που είπαν;
  • Ρυθμίζετε την τηλεόραση και το ραδιόφωνο πιο δυνατά από ότι θέλουν οι άλλοι παρευρισκόμενοι;
  • Σας είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κατανοήσετε τις όποιες συζητήσεις όταν υπάρχουν άλλοι θόρυβοι στο περιβάλλον σας;
  • Σας φαίνεται η ομιλία των άλλων ως μουρμουρητό;
  • Αντιμετωπίζετε δυσκολία στην παρακολούθηση ομαδικών συζητήσεων;
  • Σας είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε την κατεύθυνση από την οποία προέρχονται οι ήχοι;

Εάν απαντήσατε "ναι" ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΟΙ

Εάν πάσχετε από μη θεραπεύσιμη απώλεια ακοής, μπορεί να νιώθετε απομονωμένοι και απογοητευμένοι - σαν να χάνετε μέρος της ζωής σας. Οι γύρω σας μπορεί επίσης να νιώθουν απογοήτευση. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι. Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους παρουσιάζει απώλεια ακοής κάποιου βαθμού. Ευτυχώς, το 90% περίπου αυτών των ανθρώπων μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση των ακουστικών βαρηκοΐας.

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ

Σήμερα διατίθεται μια πλήρως καινούργια κατηγορία ακουστικών συσκευών. Η ψηφιακή τεχνολογία παρέχει στους χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας πολύ καλύτερη ποιότητα ήχου, μειωμένο θόρυβο περιβάλλοντος και περισσότερες δυνατότητες εξατομίκευσης. Οι σημερινές ακουστικές συσκευές έχουν επίσης καλύτερη εμφάνιση από τις τυπικές του παρελθόντος, με μεγάλη ποικιλία διακριτικών στυλ και μεγεθών που ταιριάζουν στο δικό σας τρόπο ζωής.